Theaterspektakel over geloof, hoop en liefde
In 2026 vindt de 22e editie plaats van de Passiespelen in Tegelen. Dit keer met 200 acteurs, zangers en figuranten die de laatste dagen verbeelden van Jezus Christus. Regisseurs Michel Sluysmans en Eva Custers van Toneelgroep Maastricht en schrijver Frans Pollux thematiseren in Kruisig mij het eeuwenoude lijdensverhaal in de wereld van nu. In hedendaagse taal, met veel humor en poëzie schetst Kruisig mij het ontroerende portret van een mens met een bovenmenselijke boodschap, een mens die na zijn dood tegen wil en dank zou uitgroeien tot de grootste mythe van onze tijd. Kruisig mij is een menselijk en universeel verhaal over dromen en idealen, over hoop en liefde, over vriendschap en trouweloosheid.
Aan het begin van onze jaartelling, in een land dat -toen al- hoopte op verlossing, groeien Jezus en Judas op in onvrijheid. De Romeinse bezetter is gebaat bij rust en orde en kritische geluiden worden gesmoord. Maar Jezus en Judas zien een wereld voor zich waarin iedereen zich vrij kan ontplooien, zonder onderdrukking of overheersing. Er is echter één groot verschil tussen de hartsvrienden; Judas is een idealist die de wereld wil veranderen en Jezus een humanist die de mens wil veranderen. Deze tegenstelling creëert een fatale verwijdering tussen beiden, een verwijdering die er uiteindelijk voor zorgt dat vriendschap omslaat in verraad. Eerste reacties op het script: ‘Volledig niet traditioneel’
Regisseur Michel Sluysmans: “Het is een eer dat Toneelgroep Maastricht door de Passiespelen is benaderd om samen te werken aan de editie van 2026. De Passiespelen zijn al bijna een eeuw een begrip in Limburg en zijn niet voor niets opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Ik vind het een spannende uitdaging om samen met schrijver Frans Pollux en mijn artistieke team een nieuwe editie van de Passiespelen vorm te geven en met respect voor de traditie het bekende verhaal te interpreteren en te thematiseren voor een publiek anno nu. Wat betekenen het leven, het sterven en de erfenis van Jezus in onze tijd? Was hij zoals velen geloven de zoon van God? Of is dat een vraag die er eigenlijk niet toe doet? Is het God die de levens van velen verrijkt, of enkel het geloof in Hem? Geloof en verbeelding, hoop en liefde, ze liggen misschien wel in elkaars verlengde en zijn hoe dan ook onontbeerlijk voor mensen in een steeds verder polariserende wereld.”
Tekstschrijver Frans Pollux: “Het beroemdste verhaal ooit opnieuw vertellen, op een toegankelijke manier, dat is een prachtige opdracht. Als schrijver, maar ook als iemand van hier. In mijn paspoort staat dat ik in Tegelen ben geboren, in het ziekenhuis, op een steenworp afstand van Openluchttheater De Doolhof. Deze opdracht draait om schrijven, om geschiedenis en om gemeenschap – drie dingen die een grote rol spelen in mijn leven. Het voelt als een grote eer dit te mogen proberen.”
Tekst Frans Pollux
Regie Michel Sluysmans en Eva Custers, Toneelgroep Maastricht
Decorontwerp Michiel Voet
Kostuumontwerp Sabine Snijders
Muziekontwerp Elisabeth De Loore
Dramaturgie Paul Slangen
Foto's Zebra Fotostudio Jordy Caris