Een moedige zoektocht naar geborgenheid
'Het Sterrehuis' is een even aangrijpende als lichte voorstelling over vier kinderen die terugblikken op hun jeugd in een kindertehuis. Een actueel verhaal, radicaal verteld vanuit het kinderperspectief.
Ontmoet vier Sterrehuis-kinderen: Mea wil niets liever dan naar een pleeggezin, Frenkie zoekt zijn familie, Peet mist zijn moeder en Summer wil nooit meer terug naar huis. In een dromerig niemandsland bloeit een verhaal op van grote eenzaamheid en voorzichtige vriendschap waarin de fantasie steeds wordt doorbroken door de harde werkelijkheid. Een verhaal over de moedige zoektocht naar geborgenheid en het vinden van je eigen plek.
Laagland-huisschrijver Annet Bremen liet zich inspireren door het Heerlense Sterrehuis, exemplarisch voor vele kindertehuizen uit de jaren ’70. Deze prijswinnende theatertekst, gebaseerd op Bremens onderzoek en interviews met voormalig Sterrehuis-kinderen en -medewerkers, is actueler dan ooit. Regietalent Silke van Kamp creëerde op basis van deze tekst – in 2023 bekroond met de internationale jeugdtheaterschrijfprijs Kaas & Kappes én genomineerd voor de Toneelschrijfprijs – een indringende voorstelling met een fantastische cast.
'Het Sterrehuis' was eerder al dé festivalhit tijdens Cultura Nova 2022 en ontving lovende persreacties.
De Volkskrant ★★★★ | “Een even grappig en speels alsook grimmig en aangrijpend relaas over de loyaliteit aan falende ouders, het verlangen naar een thuis en het moeten auditeren voor pleeggezinnen.”
Theaterkrant | bestempelde 'Het Sterrehuis' als ‘Keuze van de criticus’: “Heel speels en krachtig brengen de vier spelers hun personages tot leven, geloofwaardig, naturel en tegelijkertijd treffend subtiel en suggestief laten ze twijfels, woede, drift, eenzaamheid overgaan in vriendschap, in troost bij elkaar, steun, samen plezier hebben, moed.”
Het juryrapport van de Toneelschrijfprijs | looft Bremens ‘zinderende taal’: “Bremens poëtische pen zalft de eenzaamheid en het verdriet niet weg. De poëzie triggert de verbeelding en, daardoor, de emoties van de lezer. Deze toegankelijke tekst snijdt in je hart.”
Een voorstelling voor volwassenen, ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Speciaal aanbevolen voor ervaringsdeskundigen en medewerkers uit de jeugdzorg. Bekijk voor aanvang en na afloop de documentaire van Annet Bremen in de foyer.