Al 50 jaar bouwt de Venlose kunstenaar Fons Schobbers aan een omvangrijke collectie kunstwerken, waarin hij altijd de grenzen opzoekt tussen wat ambachtelijk haalbaar en artistiek wenselijk is. Van organische en abstracte beelden tot poëtische en soms humoristische assemblages. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarige carrière geeft museum van Bommel van Dam vanaf 15 juli 2023 een inkijkje in de kunstenaarspraktijk van deze gedreven maker. De tentoonstelling ‘Tango – Fons Schobbers in beeld’ is t/m 22 oktober 2023 in Venlo te zien.
Tango
Aan de Maasboulevard in Venlo vormt een rood beeld van staal al vijf jaar een punt van herkenning en oriëntatie. De sculptuur is 10 meter hoog en weegt 24 ton. De vorm is eenvoudig, maar blijft de kijker verrassen. Het ziet er van elke kant weer anders uit. Frivool en brutaal, maar ook agressief en behoudend. De titel: Tango. De naam verwijst naar het spel van afstoten en aantrekken, kenmerkend voor de vurige Argentijnse dans, maar ook voor de relatie tussen stad en rivier. Dit landmark is wellicht één van de bekendste werken van de Venlose kunstenaar Fons Schobbers (1947). Met de tentoonstelling Tango – Fons Schobbers in beeld laat museum van Bommel van Dam de wereld zien achter de maker van deze blikvanger.
Kunstenaarspraktijk
Naast staal werkt Fons Schobbers met brons, hout, glas, polyester, gips en marmer. Tijdens het maakproces van een kunstwerk speelt hij met de natuurwetten van deze materialen net zo lang tot ze breken, buigen of knappen, om vervolgens dat breekpunt weer op te zoeken en nét voor te zijn. Zijn abstracte sculpturen zijn te herkennen aan organische welvingen die open- en geslotenheid afwisselen, afhankelijk van de kijkrichting. De inspiratie haalt hij uit de natuur in het algemeen en de mens in het bijzonder. Voor de kunstenaar zijn de beelden symbolen van relaties en verhoudingen. Naast deze abstracte werken maakt Fons ook figuratieve, poëtische en soms humoristische assemblages. Met combinaties van bijvoorbeeld lepels, veren, typemachines, tuingereedschap en strijkijzers probeert hij mensen anders naar deze alledaagse voorwerpen te laten kijken.
‘Urge’
Fons Schobbers studeerde in 1971 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Sinds 1973 werkt hij als zelfstandig beeldend kunstenaar. Een belangrijke leerperiode maakte hij door tussen 1980 en 1981, waarin hij werkte in de marmerstudio van Henraux Querceta in Italië, dichtbij de marmergroeves van Carrara. In 1982 kopen Fons en zijn partner Liesbeth een groot deel van het voormalige klooster Mariadal in Venlo om er te wonen en werken. Grote studio’s met onder andere een gips- en marmerwerkplaats geven hem de mogelijkheid om flink door te werken en ook kunst te maken in groot formaat, geïnspireerd door kunstenaars als Henry Moore, Constantin Brâncuși, Hans Arp, Alexander Calder en Anish Kapoor. Deze gedrevenheid noemt Fons zelf ‘urge’. Het is ook de titel van het in 1993 verschenen kunstenaarsboek. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Tango - Fons Schobbers in beeld wordt er nu een nieuw boek uitgegeven met de titel Urge2, dat ook in de museumshop van Van Bommel van Dam verkrijgbaar zal zijn