Historie Maaspoort
Maaspoort
Maaspoort is het grootste theater in Noord- en Midden-Limburg. Het huidige gebouw is gebouw in 1984. Het gebouw omvatte vanaf de start een grote zaal met een podiumtoneel met een capaciteit van 764 stoelen, een kleine zaal met een capaciteit van 220 stoelen en een vijftal vergaderruimtes. Maaspoort presenteerde zich vanaf het begin met een brede keuze aan voorstellingen, vooral op het gebied van dans, visueel theater en muziek. In het programma was en is de professionele podiumkunst van groot belang, maar Maaspoort startte en ondersteunde ook voorstellingen op semiprofessionele en amateurbasis en is een succesvolle eventlocatie. Maaspoort werkt samen met culturele en maatschappelijke groepen uit de regio. Jaarlijks vinden er in De Maaspoort een kleine 300 activiteiten plaats, die 130.000 tot 150.000 bezoeken generen.
1981
In 1981 werd Stichting Congres- en Cultureel Centrum Venlo opgericht, die daarna Congres- en Cultureel Centrum Venlo B.V. oprichtte. Het bestuur van de stichting bestond uit drie leden uit het college van B&W, drie leden uit de gemeenteraad en vijf leden uit het Venlose sociaal-culturele leven.
1983
Met de bouw van de schouwburg werd op 3 april 1982 begonnen. In december 1983 werd de naam Congres- en Cultureel Centrum Venlo B.V. gewijzigd in De Maaspoort Venlo B.V. Op 24 augustus 1984 werd “De Maaspoort” officieel geopend door de koningin Beatrix. Naast cultuur in De Maaspoort zette de directie zich ook in om evenementen naar Venlo te halen die zich niet binnen de muren van het theater afspelen. Nog steeds is De Maaspoort nauw betrokken bij de organisatie van evenementen als de Boètegewoëne Boètezitting en de Ouverture. Gaandeweg verwerft De Maaspoort een vaste plek in Noord-Limburg. De Maaspoort kreeg per 1 januari 1991 van het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties de A-status. Naast de stadsschouwburg in Heerlen was De Maaspoort daarmee het tweede Limburgse A-Theater.
2000
In 2000 werd het gebouw technisch gezien gemoderniseerd door verhoging van de toneeltoren van 18,68 meter naar ruim 24 meter en het installeren van de automatisch bedienbare trekkenwand. In november 2003 was er een directiewisseling. De toenmalige directeur, Marcel 't Sas, gaf de plannen om De Maaspoort uit te breiden verder vorm en wilde de drempel nog verder verlagen en de samenwerking met culturele instellingen, zoals Filmtheater De Nieuwe Scene, in de regio versterken.
2010
In 2010 werd Marcel 't Sas opgevolgd door Leon Thommassen als directeur. Dhr. Thommassen zorgde in 2013 voor de realisatie van de renovatie en uitbreiding. De voorgevel werd aangepast met een glazen voorgevel en is onderdeel geworden van de Maasboulevard en alle bestaande ruimten zijn gerenoveerd. Bekijk hier de film.
De architectuur van de nieuwbouw van De Maaspoort is gebaseerd op een vrije vorm die een verbindende functie heeft. Het lijnenspel aan de Maaszijde is geïnspireerd op de Maas, het kabbelende water. Het lijnenspel dat loopt vanuit het bestaande gebouw naar het nieuwe gebouw heeft een verbindende factor. De lijnen begeleiden het oog automatisch van het bestaande gebouw naar de Maaszijde van het gebouw en andersom wordt het oog vanuit de Maaszijde naar de stadzijde getrokken. De punt boven het terras benadrukt deze lijn en geeft extra nadruk aan het terras. Het gebouw en de verbindende functie ervan zien we op diverse manieren terug: verbinding tussen Q4, de Maas, de stad. Verbinding tussen oud en nieuw en de verbinding tussen binnen en buiten.
De opdracht destijds was uitdagend omdat een gecompliceerd gebouw met beperkt budget verbouwd en uitgebreid zou worden. Mede hierdoor is de industriële uitvoering met veel staalconstructie gekozen. Dit is een relatief goedkope bouwmethode. Om dit te compenseren is gewerkt met ruimte en hoogtes. Ook de kleur van het gebouw (wit) is uniek voor de stad. Om deze verschillende redenen is het een echte eyecatcher geworden in het Venlose stadsbeeld.
De grote theaterzaal (tegenwoordig Hela zaal) is uitgebreid met 36 stoelen waardoor de totale capaciteit uitkomt op 750 stoelen. Daarnaast is het theater uitgebreid met een middenzaal (de Frans Boermans zaal) op de tweede verdieping met een flexibele capaciteit van 350 zitplaatsen op een inschuifbare tribune en balkon of 1200 staanplaatsen. Leon Thommassen voerde daarnaast diverse organisatorische veranderingen door wat ertoe geleid heeft dat De Maaspoort haar succesvolste jaren ooit beleeft.
2014
In mei 2014 werd het Scheuten terras geopend dat volop is geroemd in media als Elsevier, Telegraaf, Talkies, Linda Nieuws, Culy en interieurtijdschriften zoals Villa d'Arte. Begin 2015 won De Maaspoort de prijs voor beste evenementenlocatie en beste congreslocatie van Nederland regio Zuid. Restaurant Cabillaud werd in oktober 2015 geopend. In de sfeervolle ambiance met uitzicht over de Maas geloven we dat we mensen een vakantiegevoel kunnen geven maar dan dicht bij huis. De gerechten zijn onderscheidend, de wijnen zijn verrassend, we bieden een excellente service en dat alles op een bijzondere locatie met beleving. De Maaspoort blijft bouwen en ontwikkelen. In mei 2017 werd het Theaterhotel Venlo geopend waarmee De Maaspoort een bijzondere samenwerking heeft.
2024
Maaspoort bestaat in 2024 40 jaar en grijpt het jubileumjaar aan om een rebranding door te voeren. De Maaspoort Theater & Events verandert in Maaspoort. Het nieuwe logo is krachtig en eenvoudig en is geinspireerd door de oude stadspoort de Luif. In de zomer van 2024 is restaurants Cabillaud gesloten. Het restaurant maakt plaats voor een toegankelijker concept zodat meer gasten kunnen genieten van de prachtige plek op de tweede etage van het gebouw. Scheuten rooftop bar is in de zomer elk weekend geopend.